Frez kemiğe girerken kemiğin uyguladığı dik tepki kuvveti, uç kısmda bulunan eğimli yüzeyler sayesinde bir miktar absorbe edilir ve kemikte ilerleme daha rahat gerçekleşir.
Kortikal kemik spongioz kemiğe göre çok daha serttir. Çene kemiği yapısında, kemiğin vestibül, palatinel/lingual ve oklüzyon yönleri kortikal tabakayla sarılı, iç yüzeyi de spongiozla doludur.
Kortikal kemik sert olduğu için frezlenmesi daha zordur ve frezi yumuşak (spongioz) bölgeye doğru ittirir. Frezle delme esnasında kortikal kemik lingual/palatinal bölgede daha fazla olduğu için frezi vestibüle doğru kaydırır. Eğer frezde karşılıklı olarak bıçaklar varsa veya frez spiral olursa, vestibüle kayarken karşılıklı keseceği bıçak olacağı için fazla kaydığında kemiği patlatır.
i-LiNQ® frezlerinde palatinaldeki kortikal ittirince, bu ittirmenin karşısında da kesici kenar olmayınca, bu itme kuvveti kemiğe temas eden diğer iki yüzey tarafından yatay olarak karşılanıp frezin kayması engellenir. Kesici kenar vestibüle geldiğinde de bu sefer karşısında itilmesine neden olan palatinal kortikal kemikle temas yoktur. Kontrolsüzce vestibülden dışarı gitmesini engelleyen itme kuvveti oluşmamış olur. Kemiğin patlatılmadan kesilebilmesinin en büyük sebebi frez dizaynının bu şekilde olmasıdır.