i-Linq

i-Linq

i-Linq

i-Linq

i-Linq
i-Linq
Lütfen Bekleyin...
Menü
background
I-linq

Ek Bilgiler

Scroll Down
İmplant

Teknik Bilgiler

  1. i-LiNQ® implant Titanyum Grade 5-Eli (Grade 23) alaşımından yapılır. Bu alaşımın tercih edilmesinin en büyük sebebi toksik ve alerjik bileşenlerden arındırılarak yüksek biyouyumluluk sağlamasıdır. Grade 5’ten farklı olarak demir, oksijen, azot ve karbon elementleri azaltılarak titanyum saflaştırılmıştır.
  2. Sarı alan anodize edilmiş titanyumdur. Anodize kaplama işlemi genel olarak asidik çözelti içerisinde metal yüzeyin elektrik akımıyla oksitlendirilmesidir ve metal yüzeyleri korumak amacıyla yapılır.
  3. Yüzey kumlaması için kalsiyum fostat Ca3(PO4)2 (trikalsiyum fostat) kullanılır. Bu parçacıklar kumlama esnasında yüzeye yapışarak kabarcıklar oluşturur ve implantla kemik dokusu arasındaki temas yüzeyi artmış olur. Yapışan bu tanecikler implant vücuda yerleştirildikten yaklaşık 2 hafta sonra tamamen resorbe olur.
  4. Titanyum Grade 5-Eli materyaline kumlama yapıldıktan sonra tüm yüzeyin yaklaşık %20-30 civarı kalsiyum fostafla kaplanmış olur. Oluşan bu yüzeye i-mimetic yüzey denir.
  5. İmplant kutusundan açıldığında PEEK (polieter-eter-keton) malzemesinden yapılan bir tüp içerisinden çıkar. PEEK malzemesinin özelliği yüksek sıcaklıklara dayanıklıdır (341oC) ve bu sayede yüksek ısı altında steril edilebilir. Sert ve dayanıklıdır, şekli kolay bozulmaz. Muhafaza ederken implant üzerinde mikro seviyede partiküller kalsa bile insan vücudu için zararsızdır, enfeksiyon riski oluşturmaz.
  6. İmplantın yivlerinin üzerindeki 5.4mm’lik dizayn tüm boy ve çaplardaki implantlar için aynıdır. Dolayısıyla tüm protetik parça ve aksesuarlar tüm boy ve çaptaki i-LiNQ implantlarla uyumludur.
  7. 3.4mm’lik sarı alanın tamamı kesildiğinde ortaya çıkan machined surface kısmına, tüm üstyapı parçaları yine aynı konik bağlantıyla bağlanır. Bu senaryo ameliyat yapıldıktan sonraki ilk protez aşamasında değil, yıllar sonrasında muhtemel diş eti çekilmeleri sonucu oluşan implant/abutment ekspozisyonu durumları için düşünülmüştür. Ameliyattan sonraki ilk protez aşamasında bu senaryo tavsiye edilmemektedir.
  8. İmplant çapının en geniş olduğu, yani primerin en yüksek alındığı yer, machine surface’ten sonraki ilk 2-3 yivin olduğu bölgedir.
  9. İmplantın yivlerinin kesici özelliği vardır, kemiği keserek ilerler.
  10. İmplantın apex kısmı sivri değil düzdür. Bu sayede sinüs membranının veya mandibular kanalın perfore edilme riski azaltılmıştır.
  11. Sette bulunan pilot frezlerin çapı 2mm’dir.
    Immediate Tablosu
  12. D1/D2 tip kemik için bahsedersek, implantlar ile son frezlerinin çapları arasında 0.2 – 0.3 mm fark vardır. Her implant kendi frezinden sonra kaviteye yollanırsa, yivlerin tamamı kemik içerisinde kalmaz, uç kısımları kemikle temasta, merkeze yakın kısımları boşta kalır, implant agresif davranmaz. Tabloda gösterildiği gibi eğer zayıf kemik dokularında frez çapından daha geniş implantlar uygulanırsa, o zaman yivlerin tamamı kemik içerisinde temasta kalır, implant agresif davranır.

    Frez
  13. Yukarıdaki şekilde frezlerin alttan bakıldığındaki görüntüsünü temsil eder. Frez kemiğe üç noktadan temas ederek minimum ısı oluşur. Renkli alan serumun soğutmak için girebileceği alanı temsil eder. Temas eden kesici yüzeylerin arasındaki oluklar otojenin birikebilmesi için uygundur.

    Frezi Etkileyen Kuvvetler
  14. Frez kemiğe girerken kemiğin uyguladığı dik tepki kuvveti, uç kısmda bulunan eğimli yüzeyler sayesinde bir miktar absorbe edilir ve kemikte ilerleme daha rahat gerçekleşir.

    Kortikal kemik spongioz kemiğe göre çok daha serttir. Çene kemiği yapısında, kemiğin vestibül, palatinel/lingual ve oklüzyon yönleri kortikal tabakayla sarılı, iç yüzeyi de spongiozla doludur.

    Kortikal kemik sert olduğu için frezlenmesi daha zordur ve frezi yumuşak (spongioz) bölgeye doğru ittirir. Frezle delme esnasında kortikal kemik lingual/palatinal bölgede daha fazla olduğu için frezi vestibüle doğru kaydırır. Eğer frezde karşılıklı olarak bıçaklar varsa veya frez spiral olursa, vestibüle kayarken karşılıklı keseceği bıçak olacağı için fazla kaydığında kemiği patlatır.

    i-LiNQ® frezlerinde palatinaldeki kortikal ittirince, bu ittirmenin karşısında da kesici kenar olmayınca, bu itme kuvveti kemiğe temas eden diğer iki yüzey tarafından yatay olarak karşılanıp frezin kayması engellenir. Kesici kenar vestibüle geldiğinde de bu sefer karşısında itilmesine neden olan palatinal kortikal kemikle temas yoktur. Kontrolsüzce vestibülden dışarı gitmesini engelleyen itme kuvveti oluşmamış olur. Kemiğin patlatılmadan kesilebilmesinin en büyük sebebi frez dizaynının bu şekilde olmasıdır.

Operasyonel Bilgiler

  1. Anguldurva ile implantı gönderirken 35 Ncm tork ile gönderilmesi anguldurvaya zarar vermemek için uygun olacaktır. Raşet ile gönderirken de 50 Ncm torku geçmek indexi kırabilir veya yamultabilir. Eğer index diş etine 1mm’den az mesafede kırılır veya yamulursa herhangi bir problem teşkil etmez. Biyolojik aralık hala sağlanabilir. Ancak ameliyat indexi mümkün olduğunca kırmayacak şekilde bitirilmelidir. 50 Ncm torka yaklaşıldığı halde implant ilerlemiyorsa, implant kaviteden çıkartılıp peek tüp içerisine konup kavite tekrardan uygun frezler kullanılarak hazırlanmalı ve implant tekrardan yerleştirilmelidir.
  2. i-LiNQ implantın final yerleşimi bittikten sonra eğer primer stabilite alınıyorsa, bu değerin 35 Ncm üstünde olmamasına dikkat edilmelidir. İmplant kemiğin içindeyken yivler kortikal tabakayı geçip spongioz tabakada olacaktır. Diğer implant dizaynlarındaki gibi stres kortikalde ve boyun bölgesinde değildir. i-LiNQ’te spongioz içerisinde olan yüksek tork değerleri, diğer dizaynların kortikale uyguladığı yüksek tork değerlerine tekabül eder. Kavite duvarındaki kemik dokusu, yüksek stres altında nekroz (ölü) olur.
  3. Kavite hazırlığı aşamasında, implantı göndermeden hemen önceki final frezi kullanırken düşük devirde çalışmak, implant ile temas edecek yüzeydeki kan hücreleri olan osteositlerin nekroz olma riskini düşürür ve osseointegrasyon ihtimalini arttırır.
  4. Her zaman fail ihtimali düşünülerek planlama yapılmalıdır. Hastaya yapılan ilk operasyonda kemiğin durumuna göre maksimum çap ve boy limitlerini zorlayarak implant yerleştirmek, fail durumunda manevra alanlarına fırsat vermeyecektir. Zorunlu veya çok özel durumlar olmadıkça limitler zorlanmamalıdır. i-LiNQ® implant fail durumlarında kolay cerrahi imkanı sunar. Önceki operasyonda zaten hazırlanmış olan kaviteden fail implant çıkartılıp, kavite temizlenip, yerine bir üst çap veya boyda bir kavite hazırlanıp implant flapless bir şekilde yerleştirilerek hastaya cerrahi operasyonsuz bir şekilde ikinci bir fırsat sunulabilir.

Üst Yapı Bilgileri

  1. Üst yapıya geçmeden önce sulcus reamerlar ile diş eti ve kemik dokusu hazırlanır. Çıkış profili nasıl isteniyorsa o renkteki reamerlar kullanılır. Pembe 4mm, sarı 5mm, yeşil 6.5mm çaptadır.
  2. Sulcus reamerlar kullanılmadan önce guide pin (kılavuz pini) implantın index kısmına oturtulmalıdır. Eğer mevcut durumda guide pin yok ve hastadan ölçü alma zorunluluğu varsa, ölçü almak için kullanılan vidalar indexe takılarak implantın ekseninin doğrultusu tespit edilip sulcus reamerlar kullanılabilir. Zorda kalmadıkça sulcus reamerların bu işlemi vidalarla yapılmamalıdır.
  3. Sulcus reamerlar raşet adaptörüne takılarak elle, fizyo veya endomotora takılarak kullanılabilir. El ve endomotorla yeterli tork uygulanamayabilir. Aerotör deviri çok yüksek olduğu için ufak ve ani bir manevrada implantın boyun yüzeyine zarar verip bağlantı gücünü zayıflatabilir veya bozabilir. Fizyo önerilen yöntemdir.

    Ölçü Parçaları
  4. İmplant seviyesinden (i-cement) simante abutmentlara (standart abutment) ölçü almak için 3 farklı çapta bulunan ölçü setleri kullanılır. Ölçü seti vida, peek kep ve renkli ölçü parçasından oluşur, ürünler üretim sonrası geldiği paket içerisinde üç parça olarak gelir. Renkler sulcus reamerlarda olduğu gibi pembe 4mm, sarı 5mm, yeşil 6.5mm’yi temsil eder. Kepler ve vidalar üç farklı renkteki ölçü parçalarının hepsine uyumludur.
  5. Ölçü setindeki parçalar içinde vida olacak şekilde dışarıda birleştirildikten sonra hasta ağzına götürülüp implanta takılarak kepin tepesinden hex anahtarıyla sıkılarak bağlantı sağlanır. Uygulamanın bu şekilde yapılması, hastanın bu küçük parçaları yutma ihtimalini (özellikle vida) düşürür ve ölçü parçasıyla kepin arasına doku veya sıvı girmediği için oturduğundan emin olmamızı sağlar. Vida anahtarla sıkılamıyor veya sürekli dönüyorsa, ölçü parçasının implantın kemik seviyesine kadar oturmadığını gösterir. Sulcus reamerlar ile doku ve kemik temizliği işlemi tekrarlanır.

    Ölçü Malzemesi
    Kepin tepesindeki boşluk anahtarla vida sıkmanın yanında aynı zamanda ölçü malzemesinin dolmasını ve ölçü içerisinde kepin hareket etmemesini sağlar. Bu sayede yüksek hassasiyetle ölçü alınır. Renkli ölçü parçaları ve kep arasındaki bağlantıda küçük hava kanalları vardır. Kepin arkasındaki boşluğa ölçü malzemesi girerken içeride hava sıkışmadan bu kanallardan çıkar ve boşluğun tamamına ölçü malzemesi girer.
  6. Simante abutment seviyesi ölçü almak için, hasta ağzında abutmentler varken üstüne bu peek parçalar yerleştirilerek ölçü alınabilir. Bu parçalar tek gibi görünse de iki parçadır, çubuk ve body’den oluşur. Çubuk, abutment üzerinde bulunan oluklu yere denk getirilerek oturtulur ve bir klik sesi duyulur. Bu ölçünün tamamen oturduğunu gösterir. Bu yöntem aynı zamanda indexi yamulmuş veya kırılmış implantların simante üst yapılarını tamamlamak için de kullanılabilir.

i-LiNQ Anahtar Sistemi

Simante Multi Unit Konometrik Locator Top Ataçman
Abutmentı İmplanta Sıkıştırma I-SILUST I-SILUST I-SILUST I-SILUST I-SILUST
Abutmentı İmplanttan Ayırma I-SILCERTS/L I-SILCORTS/L I-SILCORTS/L I-SILCERTS/L I-SILCERTS/L
Vida I-SILCESCR I-SILCOSCR - I-SILLACvr Topuz vida şeklindedir
Vida için kullanılan anahtar 1.2 Hex Anahtarı 1.2 Hex Anahtarı - I-SILCORTS/L 1.2 Hex Anahtarı
Özel Durum - Düz 1mm (I-SILCOS) abutment I-SILCERTS/L anahtarıyla çıkartılabilir. Bu abutment için uzun multi unit vidası I-SILCOSCRL kullanılmalıdır. Konometrik kep ile konometrik abutmentı ayırmak için I-SILCERTS/L anahtarı kullanılmalıdır. Locator vidası, locator abutment ile birlikte gelir Topuz ve abutment ayrı iki parça olarak birlikte gelir.
i-cement Çıkarma Anahtarı
Çıkartma Anahtarı
I-SILCERTS
I-SILCERTL
i-cement Sıkıştırma Anahtarı
Sıkıştırma Anahtarı
I-SILUST
i-connect Multi Çıkarma Anahtarı
Multi Çıkartma Anahtarı
I-SILCORTS
I-SILCORTL
i-cement 1.2 Hex Anahtarı
1.2 Hex Anahtarı
S-1.2HDMS
S-1.2HDML
i-cement Raşet Adaptörü
Raşet Adaptörü
I-SILRA
i-cement Ölçü Postu Vidası
Ölçü Postu Vidası
I-SILCESCR
i-cement Multi Protez Vidası
Multi Protez Vidası
I-SILCOSCR
Locator (i-locator) Kapama Vidası
Locator Kapama Vidası
I-SILLACvr
Whatsapp